Trèvol

Notes, mites, llegendes i tradicions

Trèvol: tradicióEls trèvols estan formats per tres foliols (petites fulles) que surten d'una mateixa tija. Algunes vegades tenen quatre foliols en lloc dels tres; el trèvol de quatre fulles és considerat universalment un portador de bona sort.

Trèvol: tradicióCada folíol d'un trèvol de quatre fulles té un significat especial: el primer de l'esquerra de la tija porta fama; el segon riquesa, el tercer un amant i el quart bona salut.

Trèvol: notaEl trèvol és un dels quatre pals dels jocs de la baralla francesa.

Trèvol: notaEl símbol tradicional irlandès és el shamrock, un tipus de trèvol clar, que dona el color verd a la bandera irlandesa. El nom shamrock ve de l'irlandès antic (gaèlic) seamróg, que és el diminutiu de la paraula irlandesa per planta (seamair), significant senzillament "planta petita" o "planta jove". Shamrock fa referència normalment a una de dues espècies botàniques: Trifolium dubium o Trifolium repens; però també altres plantes com Trifolium pratense, Medicago lupulina o Oxalis acetosella s'han proposat com "l'autèntic shamrock". El shamrock ha estat usat trdicionalment com a planta medicinal, essent molt popular a tot el Regne Unit durant l'època victoriana.

Trèvol: llegendaEl 17 de març és la gran festa dels irlandesos d'arreu del món. És el dia de sant Patrici, conegut també com a Lá Fhéile Pádraig, el patró del país juntament amb santa Brígida i sant Columbà. Nascut l'any 387 al que avui és Escòcia, Patrici va ser predicador de l'Evangeli a Irlanda, on va formar diverses comunitats cristianes. Va morir l'any 461. Les llegendes al su voltant són innombrables. Una de les més populars explica que una vegada Patrici havia d'explicar què era la Santíssima Trinitat. Per fer-ho va agafar un trèvol –el shamrock– per argumentar que la Santíssima Trinitat és una mateixa unitat –la tija–, però formada per tres persones diferents –les fulles–.

Trèvol: notaEl trèvol de quatre fulles és una variació infreqüent del trèvol de tres foliols; però els trèvols poden tenir més de quatre foliols. El major nombre de foliols mai trobat en un trèvol és vint-i-u.
[Ref: Guinness World Records - Natural World - Plant World - Clover - Most Leaves]. S'ha estimat que hi ha aproximadament 10.000 trèvols de tres foliols per cada trèvol de quatre foliols.

Trèvol: notaRichard Mabey afirma que hi ha empreses que produeixen actualment trèvols de quatre foliols de manera industrial. Hi ha granges als Estats Units que s'especialitzen a conrear aquests trèvols, produint-ne fins a 10.000 al dia, per a vendre'ls com a amulets. Mabey també indica que els nens aprenen que un trèvol de cinc fulles és fins i tot més afortunat que un de quatre.
[Ref: Richard Mabey, Flora Britannica, Sinclair-Stevenson, London, 1996, p.225 -- citant a Edward i Helene Wenis de Leonia, New Jersey, USA, escrit en BSBI News, 56, 1990].
· Font: ca.wikilingue.com/es/trèvol_de_quatre_fulles

 

TrifoliumEl trèvol (Trifolium) és un gènere amb unes 300 espècies dins la gran família de les Fabàcies. El seu nom llatí és format per tri, que significa tres i folius, que significa fulla, literalment "tres fulles". La seva distribució és cosmopolita, encara que la més gran diversitat d'espècies es troba en les regions de clima temperat de l'hemisferi nord, però a Amèrica del Sud i Àfrica també hi ha moltes espècies. Als Països Catalans es troben com autòctones 43 espècies i unes 7 més conreades. Algunes varietats importants, per a pastures, compost, o cultivades com a plantes farratgeres, en són el trèvol blanc (Trifolium repens) i el trèvol roig (Trifolium pratense). El trèvol sembrat produeix una bona collita, essent molt saborós i nutritiu per al bestiar.
Trifolium pratensis

Trèvol: nota Alguns llibres:

  • Nelson, E. Charles; Loughin, Bernard (1991). Shamrock. Botany and History of an Irish Myth: A Biography of the Shamrock in History, Literature, Music and Art. Boethius Press. Una narració detallada del trèvol irlandès, incloent una discussió sobre la identitat botànica del mític shamrock.
  • MacAnnaidh, Séamas (2001). Illustrated Dictionary of Irish History. Gill & Macmillan Ltd.

Trèvol: notaAlguns articles:

  • Colgan, Nathaniel. "The Shamrock : A Further attempt to fix its species", publicat a The Irish Naturalist, 1893.

ves al 'mapa web' del TrèvolEl teu Tarot en català: tots els dies de les 10 a les 22 hores.